Dağıtılmış otomasyon
İster eczacılık ister gıda ürünleri üretilsin, hijyen, güvenlik ve 24/7 izlenebilirlik ilk sırada yer alır. Bu amaca örneğin tesisinizi veya makinenizi dağıtılmış olarak otomatikleştirmekle ulaşabilirsiniz. Bu, hem yeni hem de mevcut tesisler için geçerlidir ve karmaşık olmak zorunda değildir. Bürkert birbirleriyle optimal şekilde uyumlu, kompakt, mevcut yapılara eklenmiş ve esnek çözümlerle sizi desteklemektedir; ne de olsa bugünden yarını düşünmeli, dijitalleşme çerçevesinde ilerideki inovasyon adımlarını göz önünde bulundurmalısınız. Çok yönlü parçalarımızı nasıl birleştirebileceğiniz, vana ünitelerini, şalter dolaplarını ve proses vanalarını tek bir otomasyon sisteminde nasıl bir araya getirebileceğiniz hakkında bir fikir edinin. Size nesnel, çözümden bağımsız ve engin deneyimimizle danışmanlık hizmeti verebiliriz.
Dağıtılmış otomasyon konsepti sizin için ne zaman söz konusu olabilir?
- Tesiste sıkı düzenlenmiş vanalara ihtiyaç duyarsanız.
- Esnek bir alt tesis formasyonu dilerseniz.
- Tekil proses adımlarını sonradan otomatikleştirmek isterseniz.
Bürkert sistem çözümünde şalter dolapları, saha modülleri ve proses vanaları gibi gerekli bileşenler optimal biçimde birbirlerine uyumludur ve akıllı bileşenlere zahmetsizce bağlanabilir. Ön yeterlilik almış bir platform hem planlamayı kolaylaştırır hem de mühendislik masrafını azaltır. Dağıtılmış bir otomasyon konseptinin genişletilmesi asgari masrafla her zaman mümkündür.
Şalter dolabı olmadan: Doğrudan sahada proses güvenliği ve ürün kalitesi.
Sizin için özellikle önemli olan nedir? Hızlı bir anahtarlama mı? Olabildiğince düşük kablolama ve borulama masrafı mı? Bürkert’in inovatif AirLINE Field vana üniteleri her ikisini de sunmaktadır. Onları doğrudan proses yakınında kullanabileceğinizden kısa pnömatik mesafeler sayesinde vanalar son derece hızlı anahtarlanır. Böylece eş zamanlı olarak daha az basınçlı havaya ve daha az enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca dağıtılmış kontrolle hataları çabucak ve tam olarak saptayabilir, tüm tesisi kapatmak yerine sadece tekil modülleri kapatırsınız. Bu zaman ve para tasarrufu sağlar.
Şalter dolaplı: Doğrudan proses yakınında güvenilir şekilde otomatikleştirmek
Tesisinizin pnömatik işlevlerini otomatikleştirmek mi istiyorsunuz? Bürkert’in şalter dolabındaki vana üniteleri bunun için uygundur. Vana ünitelerine dayalı olarak prosesleri tekil vanalardan oluşan bir grup üzerinden kontrol edersiniz. Bu şekilde üretim proseslerinizi sadece daha etkili değil, aynı zamanda daha güvenli tasarlayabilirsiniz. Çünkü gelişmiş tanı işlevi sayesinde hem cihazdaki hem de işletme düzeyindeki hataları erkenden fark edersiniz.
Manuel çözümler ve zayıf yönleri
Otomatik proses adımlarının avantajları en iyi şekilde bir örnekle anlaşılabilir. Bu yüzden, aşağıda şeker ve şeker şerbeti imal etmek için özütleme işlemini ele alıyoruz: Bir konveyör, öğütülmüş şeker pancarını kesme makinesinden şerbetin elde edildiği özütleme kulesine taşır. Pancar küspesi ve çıkarılan şerbetin aşağı akmaması için taşıma bandı, karışımın miktarına ve büyüklüğüne göre kısa sürede kaydırılması gereken ayarlanabilir kılavuzlarla donatılmıştır. Bu şekilde geçiş yeri büyütülür veya küçültülür. Klasik üretim prosesinde kılavuzları doğru konuma getirmek için çalışanlar silindiri elle etkinleştirmelidir.

Dağıtılmış otomasyon konseptiyle proses güvenliği
Taşıma bandının belirtilen düzeltmesi gibi manuel bir proses adımını otomatikleştirmek için parçalara sahip dağıtılmış bir otomasyon konsepti hijyen tasarımında inovatif bir çözümdür. Burada gösterilen örnekte bir üçüncü taraf sağlayıcısının silindirleri 8653 tipi AirLINE Field ile pnömatik olarak kontrol edilmektedir. Silindirdeki geribildirimler ME64 dijital giriş modülüne sahip bir M12 kablo üzerinden bağlıdır. 8653 tipi pnömatik modül (IP65/IP67) kısa bir tepkime ve anahtarlama süresi için silindire yerleştirilebilir. ME63 ağ geçidi, EtherNet/IP üzerinden şalter dolabına ve merkezi PLC/SCAD sistemine bağlanmıştır. Bunun büyük bir avantajı vardır: Kullanıcı artık silindire gidip pnömatik dağıtıcıyı manuel olarak çalıştırmak zorunda değildir. Aksine: Silindirin açık mı kapalı mı olduğunu merkezi olarak kontrol edebilir ve gerektiğinde özel olarak ayarlayabilir.
Bürkert sistem çözümünün avantajları

Bir örnek yardımıyla Bürkert danışmanlık hizmeti
Çözüm 1: Gerçek prosese mesafeli hijyenik şalter dolapları
Bazen ortam şartları zorludur. Toz, nem, soğuk veya sıcak hava otomatikleştirilmiş tesisleri oldukça zorlayabilir. Bu yüzden Bürkert’te paslanmaz çelik modelinde IP67 koruma sınıfına uygun “Hijyen Tasarımı” vardır. Sadece temizlik maddelerine karşı son derece dayanıklı değildir, aynı zamanda şalter dolabındaki vana ünitelerini tüm çevresel etkilere karşı da yalıtır. Ayrıca genelde gerçek prosesten görece uzakta bulunan tamamen kapatılmış şalter dolapları, çalışanların telleri veya başka elemanları yanlışlıkla koparmalarını önleyerek çalışma ve proses güvenliğinde bir avantaj sağlar.
Prosese olan mesafenin avantajları:
- Tamamen kapatılmış şalter dolapları güvenlik nedenleriyle prosesten ayrı dururlar.
- Vana üniteleri şalter dolabında çevresel etkilere karşı kusursuzca korunur.
- Yanlışlıkla hatalı kullanımlar devre dışı bırakıldığından proses güvenliği artar.
Çözüm 2: Doğrudan sahada küçük şalter dolabı ve dağıtılmış cihazlar
Alternatif plan: prosese olabildiğince yakınlık. Bu çözümdeki daha küçük şalter dolapları tesiste daha az yere ihtiyaç duyar, bu yüzden olayın hemen yakınına taşınabilir. Orada kısa vana anahtarlama sürelerinden faydalanan saha cihazları bulunmaktadır. Kablo ve boru döşeme özellikle kompakttır, öyle ki, vananın etkinleştirilmesi için daha az basınçlı hava gereklidir. Aynı zamanda otomatikleştirme sistemi son derece esnektir: Sonradan ilave silindirler bağlanacaksa bu çözüm basit ve hızlı bir entegrasyona imkan tanımaktadır.
Dağıtılmış cihazların avantajları:
- Küçük şalter dolapları saha cihazlarının ve gerçek üretim prosesinin yakınına yerleştirilebilir
- Kısa kablo döşeme, kısa vana anahtarlama süreleri ve az miktarda basınçlı hava kullanımı sağlar
- Esnek konsept ileride başka silindirlerin takılmasını mümkün kıla.
Somut örnek durumda müşteri 1. çözümü seçti çünkü tesisi zorlu hava koşullarına maruz kalmaktaydı. Sizin çözümünüz hangisi? Size memnuniyetle danışmanlık hizmeti verebiliriz.
Uygulamada proses otomasyonu
Çoğu müşterimiz, tesislerini dağıtılmış otomasyon için Bürkert çözümleriyle başarılı şekilde kontrol etmektedir. Aşağıdaki kullanıcı raporlarında üretim proseslerini dağıtılmış otomasyonla nasıl dijitalleştirebileceğinizi, optimize edebileceğinizi ve güvenli şekilde tasarlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
WEIHENSTEPHAN – Yapı prosesi başarıyla otomatikleştirildi
Weihenstephan bira ve gıda kalitesi araştırma merkezindeki pilot bira yapım tesisi, bira ustasının her şeyi bilgisayarı üzerinden kontrol edebilecek şekilde otomatikleştirildi: Tüm bira prosesi anlaşılabilir ve daha verimli olmaktadır.
Bira prosesi için otomatikleştirme çözümümüz hakkında daha fazla bilgi edinin.
DANONE – Yoğurt ve tatlı imalatında daha fazla güvenlik
Gıda maddeleri üretimine düzenli olarak yeni güvenlik önlemleri eklenmektedir. Danone, Ochsenfurt’taki imalathanede otomatikleştirilmiş tesisi güvenlik odaklı kapatmaya yönelik yeni Bürkert vana tipleriyle oldukça basit şekilde modernize etti.
Mandıracılık alanındaki otomasyon çözümümüz hakkında daha fazla bilgi edinin.
FRIESLANDCAMPINA – Hijyenik ortamda üretimi otomatikleştirmek
Modern mandıra işletmesi FrieslandCampina, hijyene duyarlı alanda üretimin nasıl otomatikleştirilebileceğini etkileyici şekilde göstermektedir. Bürkert’in yüksek basınç dolabındaki “AirLINE Quick” vana üniteleriyle tesisler sadece daha kolay temizlenebilmekle kalmaz, aynı zamanda masrafı da düşük tutulur.
Hijyenik ortam için otomasyon çözümümüz hakkında daha fazla bilgi edinin.
EVERSWINKEL SU ARITMA TESİSİ – İçme suyu arıtımı
Everswinkel su arıtma tesisi, içme suyu arıtımında oksidasyon havasını artık otomatik olarak dozlamaktadır. İçme suyunun hazırlanması bu şekilde yeniden üretilebilir ve daha verimli olmaktadır.
İçme suyu arıtımı için otomasyon çözümümüz hakkında daha fazla bilgi edinin.